Psykologledd samtalsgrupp för anhöriga föräldrar till personer med psykosproblematik

 

Alla vill vi vara en bra anhörig/förälder. Hur är man en bra förälder till en son/dotter som insjuknat i psykos?

Anhöriggrupper är enligt många undersökningar en viktig del av den insjuknades rehabilitering. Den anhörige behöver stöd, information och utrymme att formulera sina upplevelser, samt svar på frågor som uppstått. Du kommer att möta andra i liknande situation och ta del av deras erfarenheter.

Frågor som brukar diskuteras är samarbetet med kommun och region, hur anhöriga ska orka, hur familjen påverkas, var man kan hitta information m.m.

Samtalsgruppen leds av leg. psykolog Kerstin Westerberg som under många år lett våra samtalsgrupper för anhöriga.

Tid
Start måndag 2 september 2024 kl.18.30 – 20.00
Därefter varannan måndag totalt 10 gånger

Plats
IFS/CS, S:t Eriksgatan 33, Stockholm (T-bana Fridhemsplan).

Ledare
Leg. psykolog Kerstin Westerberg.

 

Kostnad
Kostnadsfritt för medlemmar (500 kr för icke medlemmar)

 

Anmälan till: Ulla Elfving Ekström tel: 076-943 16 54
                        E-post: info@ifsstockholmsdistriktet.se

 

Citat från anhöriga som varit med i psykologledd samtalsgrupp på IFS/CS:

Att få höra andras berättelser gör att man inte känner sig så ensam. Det är fler som går igenom samma saker. Att prata med andra som har samma erfarenhet och förstår, känns skönt.”

Ingen dömer! Alla förstår vad man går igenom. Jag vet nu vilken hjälp man ska kunna kräva av sjukvården och hur stödet fungerar.”

Rekommenderade böcker

  • ”Barnen på Hidden Valley Road”, Robert Kolker. Boken skildrar en stor familj i Colorado Springs på 60-talet, där sex av sönerna diagnosticerades med schizofreni. Den eviga frågan om arv och miljö belyses.
  • ”Kroppen håller räkningen”, Bessel van der Kolk. En viktig bok för alla som kämpar med sin psykiska ohälsa.
  • ”Vakengångare”, Helena Westerberg. En bok skriven av en själverfaren kvinna med bl. a. hjärnforskning som yrkeserfarenhet. Kan läsas både av personer med egna psykosupplevelser såväl som anhöriga och professionella.
  • ”Psykos”, Elina Arn & Magdalena Lindborg. Behandlar myter kring psykos och schizofreni. Tar också upp behandling och råd till anhöriga.
  • ”Den galna psykiatrin”, Johan Stiernstedt. En debattbok om psykiatrins brister och möjligheter, personligt, mångsidigt och tankeväckande.

 

Fler artiklar

Juridik för anhöriga

Juridik för anhöriga

JURIDIK FÖR ANHÖRIGA     Onsdag 28 augusti 2024 kl. 17.30-19.30På S:t Eriksgatan 33, Stockholm IFS Stockholmsdistriktet bjuder in till en informations- och frågekväll för juridiska frågor med Maria Nyström Agback, jurist och ledamot i Schizofreniförbundets...

Filmvisning: Ombord på Adamant

Filmvisning: Ombord på Adamant

IFS/Stockholms län INBJUDER TILL FILMVISNING”Ombord på Adamant” Onsdag 18 september 2024Klockan 13.00 – 15.00På IFS lokal S:t Eriksgatan 33Vi bjuder på snacks!  Handling   L’Adamant är ett unikt dagcenter beläget ombord på en stor husbåt på Seinefloden i...

IFS Stockholms län inbjuder till  SKRIVARVERKSTAD

IFS Stockholms län inbjuder till  SKRIVARVERKSTAD

  Anhörigas röster måste få höras. Det är också frigörande att skriva ned sina erfarenheter. I höst erbjuder vi dig en möjlighet att sätta dina tankar på pränt.   Tid:  Start måndag 2 september 2024 kl.18.00 – 20.15 Därefter ytterligare nio måndagar samma...